LISTA PRZEPISÓW

Spis będzie na bieżąco uzupełniany. Nie jest chronologiczny - staram się zgrupować poszczególne przepisy tematycznie. W razie problemów ze znalezieniem interesującego przepisu, polecam skorzystać z listy etykiet z prawej strony. Listę tekstów dotyczących teorii kiszenia znajdziecie na osobnej zakładce TEORIA KISZENIA.
 

KISZONE WARZYWA:

Naturalny kwas buraczany
Kwas z młodych buraków na miodzie - bezglutenowy
Piotrek robi kwas buraczany - filmik
Kwas z buraków na świąteczne barszcze - bezglutenowy, bez chleba  
Kwas z selera i pasternaku
Kwasy: buraczany, selerowy, pomarańczowy...
Kapusta biała kiszona z kapustą czerwoną i marchewką - dla początkujących
Kiszona czerwona kapusta - najulubieńsza
Kapusta czerwona kiszona w całych główkach i ćwiartkach
Młoda kapusta kiszona w całej główce
Kiszona kapusta z jabłkiem, winogronami i miodem
Kiszona kapusta pekińska
Kiszona kapusta pekińska z pak choi i marchewką
Kiszona kapusta pekińska z pokrzywą
Kiszona kapusta włoska z kapustą pekińską
Kiszona cykoria
Kiszona brukselka
Kiszona włoszczyzna na zupę jarzynową
Kiszona marchewka po tatarsku (tarta)
Kiszona marchewka tarta
Kiszona marchewka w skrawkach
Kiszony seler w skrawkach
Kiszony seler i kiszona pietruszka
Kiszona włoszczyzna na zupę jarzynową
Kimchi - koreańska kiszonka dla odważnych
To straszne kimchi!
Kimchi, które nie wyszło - czyli nie kiście cebuli
Kimchi, które wyszło (i zawsze wychodzi)
Kimchi u Piotrka - kurs obrazkowy
Kiszony kalafior - różyczki
Kiszony kalafior w weku
Kiszony fraktal czyli kalafior romanesco
Kiszona zielona fasolka szparagowa
Kiszona fasolka szparagowa w kwietniu? Tak, z mrożonki!
Kiszona papryka z żółtymi pomidorami
Kiszona okra 
Kiszony topinambur
Kiszony batat
A może jednak kiszona cebula?
Kiszony koper włoski z ogórkami
Kiszone ogórki tarte na zupę
Kiszona dynia z jabłkiem
Kiszona dynia makaronowa
Dynia kiszona we własnym miąższu czyli „dyniowe flaczki”
Kiszone bakłażany „baby” i pasta do chleba z nich zrobiona
Kiszone żółte pomidorki koktajlowe
Kiszone pomidory - żółte i malinowe
Kiszone cytryny - dla tych, co tęsknią za latem
Kiszone liście winorośli i gołąbki dolma
Kiszone kwiaty cukinii
Letnie kiszonki warzywne (mieszane)
Wiadomości o kiszeniu chwastów


INNE PRODUKTY KISZONE:

Kiszony (fermentowany) twarożek z orzechów pekan i pietruszki
Kiszony (fermentowany) twarożek z nerkowców
Kiszony (fermentowany) twarożek z migdałów
Kiszony (fermentowany) twarożek z pestek dyni
Kiszony (fermentowany) twarożek ze słonecznika i o sztuce improwizacji
Placek z niepalonej, fermentowanej kaszy gryczanej
Idli - indyjskie placki z fermentowanego ryżu i soczewicy
Gryczane idli - czy to jeszcze idli?
Idli - nowe przygody
Gryczane bułeczki i chlebki z ciasta typu idli
Bezglutenowe chlebki gryczane - przepis krok po kroku (DOKŁADNY PRZEPIS)
Naleśniki z fermentowanej gryki
Kiszone jajka
Falafele z fermentowanej fasolki czarne oczko
Fermentowane ziarna - eksperymenty
Injera czyli etiopskie placki z fermentowanej miłki abisyńskiej
Herbata z fermentowanych liści mirabelki

POTRAWY Z WYKORZYSTANIEM KISZONEK:

Sajgonki z twarożkiem dyniowym
Sajgonki z kiszoną czerwona kapustą
Sajgonki z ryżem i kimchi

Gołąbki z młodej kiszonej kapusty
Sałatka z kiszonym kalafiorem
Surówka z kiszonych buraków
Dwie surówki Sahiba
Zupa ogórkowa z tartych ogórków kiszonych
Zupa warzywna z dodatkiem kiszonej dyni makaronowej
Wegetariańskie szaszłyki z kiszonymi warzywami
Racuchy z fermentowanym słonecznikiem
Czerwona kapusta z jabłkami i pomarańczami
Kiszonki na Wigilię
Bezglutenowa pizza z fermentowanego ciasta gryczanego typu idli 
Tapenada z zielonych oliwek i kiszonej cytryny
Migdałowy jogurt jako baza wegańskiego mango lassi


KOSMETYKA:

Maseczka z kiszonej kapusty

4 komentarze:

  1. Dzięki za tę listę ,bardzo mi się przyda.
    Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak ukisić kaszę gryczaną ?
    Kiedyś trafiłam na przepis w internecie opisujący zupę z takiej kaszy jako smakującą jak żurek a wyglądającą jak krupnik i bardzo jestem ciekawa efektu...

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Odpowiedź znajdziesz w postach oznaczonych tagiem „kasza gryczana”. Ja wolę fermentować kaszę rozdrobnioną, ale można też fermentować całe ziarna. Czasem używam jej do zakwaszania zupy jarzynowej, uzyskując coś w rodzaju żurku.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz!