Nastawiłam ostatnio ciasto na idli z niepalonej kaszy gryczanej oraz czerwonej soczewicy. Wyrosło - jak zwykle - bardzo ładnie. Czemu nie spróbować upiec z niego bułeczek? Jak pomyślałam, tak zrobiłam.
Do ciasta dodałam trochę oliwy i dosoliłam (podczas nastawiania daję mało soli, żeby nie hamowała fermentacji). Co prawda podczas mieszania z oliwą ciasto straciło nieco puszystości. Ale nie przejęłam się tym za bardzo, i tak było mocno nagazowane. Można by oczywiście fermentować ciasto bezpośrednio w formie - tak zrobię następnym razem. Wlałam ciasto do silikonowej foremki z półokrągłymi zagłębieniami. Zwykle piekłam w niej różne bułki, quiche albo babeczki.
Wstawiłam do nagrzanego piekarnika (180°C) i piekłam do suchego patyczka (to taki skrót myślowy - aż patyczek wetknięty w ciasto był suchy w dotyku). Wyszły pyszne, miękkie i puchate bułeczki, przypominające smakiem i konsystencją chleb żytni - mocno kwaśne.
A tutaj zdjęcie chlebka z podobnego ciasta. Upiekłam go w keksówce. Ciasta było mało, dlatego chlebek wyszedł płaski, ale w środku prawidłowo napowietrzony i puszysty.
Jak nastawić ciasto na idli? Czytajcie tutaj. Próbowałam piec takie chlebki bez dodatku soczewicy, z samej kaszy gryczanej, i moim zdaniem wychodziły bardziej kleiste. Wydaje mi się, że soczewica trochę „osusza” ciasto. W taki sam sposób działa mąka z cieciorki, którą dodaję czasem do ciasta idli zamiast soczewicy. Poniżej chlebek w tej kombinacji: kasza gryczana i mąka z cieciorki.
Na koniec dodam, że taki rodzaj pieczywa dość dobrze się przechowuje, nie zsycha się, pomimo że trzymam go luzem, bez żadnej torebki.
Czy kaszę fermentować razem z mąką z cieciorki?Ja upiekłam chleb z kaszy i płatków owsianych sfermentowanych -też dobry.
OdpowiedzUsuńDziękuję za kiszoną cytrynkę -niesamowity aromat !
Pozdrawiam
Kaszę moczę osobno i na etapie blendowania dodaję mąkę z cieciorki. Fermentuję je razem. Piotrek robił jeszcze inne idli: dodając suche ziarna cieciorki na etapie moczenia do kaszy gryczanej.
UsuńDzięki,tak zrobię ciekawe jaki chleb wyjdzie.Ten sposób jest o wiele lepszy niż dokarmianie 2x zakwasu i dopiero pieczenie. Chleb ze sfermentowanej kaszy wychodzi smaczniejszy.Kasza lepiej fermentuje niż maka gryczana.
UsuńJeszcze jedno,w jakiej proporcji kasza do maki,czy tak jak w idli z soczewicą?
OdpowiedzUsuńMniej więcej tak samo, 2:1.
UsuńZachęciłaś mnie, będę próbował
OdpowiedzUsuńFajnie, powodzenia!
Usuń