TOP 10

Subiektywne rankingi przepisów. Spośród kilkudziesięciu przetestowanych wybraliśmy te, które często goszczą w naszej kuchni. Nasze gusty kulinarne jednak trochę się od siebie różnią, dlatego listy są dwie i w rzeczywistości mogłoby to być TOP 20 (ale część przepisów się powtarza). Muszę przyznać, że taką listę bardzo trudno jest zrobić... zamieściłabym na niej o wiele więcej!

TOP 10 SAHIBA:

Kimchi, które wyszło (i zawsze wychodzi)
Kiszone grzyby (podgrzybki)
Herbata ze sfermentowanych liści jabłoni - z tego wpisu
Kiszony bakłażan w plastrach
Kiszony (fermentowany) twarożek z pestek dyni
Buraki wyłowione z tego kwasu buraczanego
Mini-patisony kiszone
Kiszona kapusta z jabłkiem, winogronami i miodem
Idli - indyjskie placki z fermentowanego ryżu i soczewicy
I jeszcze żółte pomidory kiszone w ćwiartkach

TOP 10 TOFALARII:
Kimchi, które wyszło (i zawsze wychodzi)
Kiszony (fermentowany) twarożek z nerkowców
Kiszone cytryny - dla tych, co tęsknią za latem
Kwas truskawkowy
Kiszona zielona fasolka szparagowa
Kiszony kalafior w weku
Kiszone grzyby (podgrzybki)
Kiszona czerwona kapusta - najulubieńsza
Placek z niepalonej, fermentowanej kaszy gryczanej
Kwas z buraków na świąteczne barszcze - bezglutenowy, bez chleba

6 komentarzy:

  1. Do top 10 prosze jeszcze dodać pomidory kiszone w jogurcie z chili, koprem i czosnkiem :) Cudo!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie kisze w jogurcie, bo 1. nie spożywam nabiału 2. kiszenie w jogurcie jest obarczone ryzykiem wyhodowania pałeczek jadu kiełbasianego (białko).

      Usuń
  2. Przepyszne także są miechunki pomidorowe kiszone smak tak oryginalny, że niczego mi nie przypominają, nawet samej miechunki na surowo. :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Oo, fajny pomysł. Uwielbiam suszoną miechunkę, a świeżej nawet nie jadłam...

      Usuń
    2. polecam ten owoc/warzywo gdyż jest bardzo plenne i łatwe w uprawie nie zabiera dużo miejsca, a smak wspaniały na surowo nadaje się do każdego rodzaju potraw, na słodko, pikantnie, słono prawie do wszystkiego :) mniam! ja do kiszonej miechunki dodałam czosnek, liście dębu lub porzeczki, także pieprz w kulkach ziele angielskie i całą masę różnych przypraw i paprykę też (wyszło sporo słoików a każdy inny bo każdy z inną zawartością dodatków.
      W ogóle bardzo interesujący blog z wielką chęcią będe go czytać, a widzę, że do przeczytania poprzednich postów to czas by się przydało znaleźć :)

      Usuń
  3. ok, mam pytanie z drugiej strony oceanu :)
    przesiaknienty jestem tradycja kiszenia z czsow polskich. Gliniak z akapusta, kiszonymi ogorkami i solonymi grzybami.
    Mam duzy ogrod w krorym rosna dziesiatki roznych warzyw, ktore wekuje na zime, w zalewie octowej, sosy pomidorowe, leczo plus dehydrating i vacuum'ing.
    Pamietam, ze , kiszona kapusta i ogorki wytrzymywaly cala zime, czy te same rezultaty mozna osiagnac kiszac inne warzywa w sloikach, np. fasolke, cukinie, baklazany i inne?. Jesli tak, to jaka jest naleprza i wlasciwa technika?
    Jestem w trakcie wyjadania kolejne kiszonki- ogorki, fasolka, hot pepper- pyszna.
    Dziekuje z gory za odpowiedz.
    Kazik O.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz!