niedziela, 10 lipca 2016

Kiszony (fermentowany) twarożek z pestek dyni

Twarożek ze słonecznika, opisany w tym poście, tak nam zasmakował, że postanowiliśmy dla odmiany zakisić pestki dyni. Ta pasta jest jeszcze lepsza, o konkretnym smaku. Bez miksera było to prawdziwe wyzwanie – tym razem użyliśmy małej ceramicznej makutry, a ucierał Sahib, po jednej łyżce ziaren. Mimo pracochłonności – warto było!


1. Pestki dyni namoczyć na noc lub na kilka godzin.
2. Odlać wodę, pestki zmielić.
3. Dodać starter z bakteriami mlekowymi – np. kilka łyżek soku z kiszonych warzyw, w razie potrzeby dosolić. Starterem może być sok z dowolnej kiszonki, serwatka itp.
4. Dokładnie wymieszać i odstawić w ciepłe, nienasłonecznione miejsce na kolejne kilkanaście godzin.
5. Spróbować – jeśli jest już wystarczająco kwaskowy, spożyć lub umieścić w lodówce.

Myślę, że przepyszne będą podobne wegańskie twarożki z różnych orzechów, np. nerkowców. 

Zdjęcie: Marcin „Sahib” Klisz

DODANE 8.8.2016
Do robionego dziś „twarożku” dodałam razem ze starterem oliwę, około 2 łyżki. To był dobry pomysł, z fermentowaniem nie było żadnych problemów, a smak jest bardziej wyrazisty.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz!