O BLOGU



Witam Cię na prawdopodobnie najbardziej niszowym blogu kulinarnym!

Blog ten poświęcony jest przetwarzaniu pod wpływem fermentacji mlekowej różnych warzyw, zarówno tych popularnych, jak kapusta i ogórki, jak i rzadziej kiszonych.

Kiszeniem warzyw zainteresowałam się  kilka lat temu. Za namową mojego męża Sahiba, wielkiego smakosza i miłośnika kiszonek, postanowiłam zebrać różne nasze kiszonkarskie doświadczenia w jednym miejscu. Blog to dobry sposób, żeby podzielić się zebraną wiedzą.

Główne cele tego projektu to:

• popularyzowanie kiszenia - niekoniecznie jako metody utrwalania warzyw na zimę (w czasach lodówek i mrożonek ta funkcja kiszonek nie jest już zbyt ważna), ale jako sposobu na uzyskanie nowych, ciekawych smaków, a jednocześnie zdrowych potraw;

• rozwijanie własnej wiedzy dotyczącej kiszenia - zarówno teoretycznej, jak i - przede wszystkim - praktycznej. Liczę na to, że blog będzie dla mnie samej motywacją do podjęcia nowych eksperymentów.

Więcej o tym, po co nam dziś kiszonki - TUTAJ.

Wszystkie teksty, zdjęcia i ilustracje są mojego autorstwa (chyba, że wyraźnie podaję inaczej) i nie zgadzam się na ich wykorzystanie bez mojej zgody. Natomiast gorąco zachęcam do korzystania z przepisów i rozpoczęcia własnych przygód z kiszeniem.

Tofalaria

Kontakt: krolisek@poczta.onet.pl

2 komentarze:

  1. Dla mnie Twój blog jest absolutnym rarytasem!! Od razu podzieliłam się swoim znaleziskiem z córką - ona pierwsza zainteresowała się (w sensie praktycznym) tematem kiszenia, co dość naturalnie przeszło na mnie. Okazuje się, że i ona czerpie dużo korzyści z informacji, jaki tu zamieściłaś. Cóż - pozostaje pięknie podziękować i śledzić dalsze Twoje (Wasze!) poczynania. Pozdrawiam, Ania.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękujemy pięknie, takie głosy bardzo nas motywują!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz!