laktucyny oraz laktukopiryny
http://bonavita.pl/cykoria-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-zastosowanie
http://bonavita.pl/cykoria-wartosci-odzywcze-wlasciwosci-i-zastosowanie
Składniki:
500 g cykorii (4 sztuki),
pół większej marchewki,
łyżeczka nasion kminku,
pół łyżki soli (ok. 8 g).
Wykonanie:
Cykorię pokroić w cieniutkie paseczki, marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Warzywa ugnieść z solą. Cykoria szybko puszcza dużo soku, więc nie ma problemu z uzyskaniem wodnistej papki idealnej do fermentowania. Umieścić w weku - podana ilość surowca idealnie wypełnia taki o objętości 0,6 l. Odstawić na 3-4 dni w temperaturze pokojowej.
Wrażenia:
Słoik otworzyłam po 8 dniach. Zapach przyjemny, świeży. Kolor zmieniony - zamiast zieleni i bieli mamy żółty, czego można było się spodziewać (podobnie zmieniają kolor zielone liście kapust). W smaku, oprócz kwasu charakterystycznego dla kiszonych warzyw, dominuje gorycz cykorii.
Zastosowanie:
Moim zdaniem, jeśli nie lubicie świeżej cykorii, to nie ma sensu bawić się w jej kiszenie. Ewidentnie jest to kiszonka dla fanów cykorii (do których należę). Ewentualnie można ją używać w małych ilościach jako dodatek do różnych surówek dla przełamania smaku. Można też spożywać po 2-3 łyżki gotowej kiszonki przed większym posiłkiem dla pobudzenia trawienia. Żywność może być wspaniałym lekarstwem, o czym zbyt często zapominamy!
Właśnie kupiłam cykorię i chyba ukiszę ją z papryką .Muszę przyznać że zaskoczyła mnie cena /15,0/ z sprzedawca oznajmił że to i tak tanio ,bo tydzień temu była na giełdzie po 30,0
OdpowiedzUsuńUdało mi się wyprodukować zakwas gryczany i wyszedł całkiem niezły chleb.
Pozdrawiam
15 zł za kg? U nas można niestety kupić tylko taką na tackach, zwykle około 6-7zł/500g.
UsuńHej, czy kisisz w zamkniętym słoju? czy z uchyloną przykrywką?
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Wszystkie kiszonki, które nastawiam w wekach, dokładnie zamykam, jak również ładuję pod samą pokrywkę, tak aby dostęp powietrza do surowca był minimalny. Brak powietrza to warunek prawidłowego kiszenia. Więcej o tym, jak działają weki, pisałam tutaj: http://kiszonki.blogspot.com/2016/10/jeszcze-o-naczyniach-jak-dziaaja-weki-i.html
Usuń