czwartek, 25 sierpnia 2016

Surówka z kiszonych buraków

Co zrobić z burakami z buraczanego zakwasu?

Są twarde, dlatego dobrym pomysłem jest utarcie ich na surówkę. Wykorzystaliśmy 2 buraki z litrowego słoja z kwasem. Buraki były w postaci grubych plastrów. Do surówki dodaliśmy jeszcze 2 surowe marchewki, jabłko, oliwę i pieprz. Do tarcia warzyw zwykle używamy miksera z obrotową tarką. Dzięki temu jemy z Sahibem sporo surówek i nie musimy robić przykrego losowania, kto zajmie się tarciem.

Inna wersja to: kiszone buraki i ogórki oraz świeże marchewki.

2 komentarze:

  1. Taka surówka jest pyszna,ipomysleć że kiedyś wyrzucałam buraki z kwasku...Nastawiłam nasze antonówki na ocet jabłkowy -zobaczymy czy się uda .Na razie atakują go muszki owocówki.Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. My nie wyrzucaliśmy, tylko zmuszaliśmy się do zjadania tych twardziochów. Surówka to super rozwiązanie.
      A o occie też myślę, zwłaszcza że antonówki obrodziły w tym roku.

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz!