czwartek, 20 kwietnia 2017

Sajgonki z ryżem i kimchi

Bardzo proste do wykonanie sajgonki. Można je spożyć zarówno na zimno (jak spring rolls), jak i w wersji smażonej. Nadzienie to biały ryż i kimchi.


Składniki:
papier ryżowy - tyle arkuszy, ile sajgonek chcecie wykonać (1 sajgonka = 1 porcja),
ugotowany biały ryż - łyżka na 1 porcję,
kimchi - łyżka na 1 porcję,
sezam - pół łyżeczki na porcję.

Wykonanie:
Arkusz papieru ryżowego na chwilę zanurzyć w zimnej wodzie. Chwilę potrzymać w powietrzu, żeby nadmiar wody spłynął i położyć na gładkiej powierzchni, np. na kuchennym blacie. Nałożyć łyżkę ryżu, łyżkę kimchi, posypać sezamem, lekko ugnieść i zrolować według obrazka - tak jak krokiety, gołąbki itp.

4 komentarze:

  1. Yey.... musze sprobowac, Choc nie wydaje mi sie, ze widzialem w sklepie "papier ryzowy". Poszukam.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niemożliwe, musi być, u nas w PL jest prawie w każdym spożywczym, choć przeważnie jednej firmy.

      Usuń
  2. A Maangchi pokazala w tym samym czasie kimchi - pork buns :-) https://youtu.be/DBPUnJSp-wM

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wow, dzięki za link! Ale fajna dziewczyna, obejrzałam z przyjemnością!

      Usuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz!