Kiszone warzywa można dowolnie łączyć w surówkach. Pasują też świetnie do świeżych lub gotowanych warzyw. Takie potrawy weszły do kulinarnego kanonu, żeby wymienić tylko: kapustę kiszoną z cebulką lub porem, cykorię z papryką i ogórkiem kiszonym, tradycyjną sałatkę warzywną z ogórkiem kiszonym itp.
Dziś przywołuję z pamięci dwie surówki, które jadaliśmy tej zimy. Zdjęcia robione były „w biegu” - między krojeniem i tarciem a spożywaniem. Buraki i marchew do tych surówek zostały ukiszone w kawałkach, a do surówki zostały starte na tarce o dużych oczkach. Ogórki pokrojone. Obie surówki wymyślił Sahib, kreatywny towarzysz kiszenia i paru innych aktywności.
SURÓWKA NR 1 (zdjęcie powyżej)
Składniki:
buraki kiszone, starte - z tego przepisu,
(uwaga odnośnie blanszowania - ostatnio częściej blanszujemy buraki przed kiszeniem, łatwiej je później zetrzeć na tarce)
marchew kiszona w kawałkach, starta - przepis wkrótce,
ogórki kiszone,
oliwa, pieprz do smaku.
SURÓWKA NR 2
Składniki:
czerwona kapusta kiszona - z tego przepisu,
marchew kiszona w kawałkach, starta,
świeży por (nie widać go na zdjęciu),
oliwa, pieprz do smaku.
Surówki nie tylko smaczne, ale również bardzo fotogeniczne!
OdpowiedzUsuń