Witam w grudniu tych wszystkich, którzy trafili tu w poszukiwaniu tradycyjnych smaków kiszonych produktów. Dziś parę słów o wieczerzy wigilijnej - oczywiście w kontekście kiszonek.
Potrawy jadane podczas czasu świątecznego to prawdziwa podróż w czasie. Nie uległy one prawie wcale kulinarnym modom, którym podlega nasz jadłospis w pozostałych porach roku. Wigilijny zestaw, choć zróżnicowany regionalnie, to przeważnie starodawne dania, przygotowane z lokalnych produktów, które dominowały w spiżarni w sezonie zimowym. Mamy tu zatem takie składniki, jak suszone grzyby i owoce, kasze, mak, orzechy, miód, no i kiszonki. :)

W tym roku zrobimy też czerwoną kapustę kiszoną. Choć jest mniej popularna, nie ustępuje smakiem białej kapuście i można ją podobnie wykorzystać. Robimy według tego przepisu.
Jeśli chcecie zobaczyć, jaką potrawę z niej przygotowaliśmy, to zajrzyjcie tutaj.
Najważniejszą kiszonką jest dla nas kwas buraczany z przeznaczeniem na wigilijny barszczyk do uszek. Co prawda taki kwas robimy od czasu do czasu przez cały rok, to jednak zwykle gotujemy barszcz na sposób ukraiński, tj. z dużą ilością warzyw i gotowaną fasolą. W wersji wigilijnej barszczyk będzie skromniejszy, choć kwas przygotujemy identycznie, według tego przepisu. Na kwas buraczany polecam podłużne buraki, które zawierają więcej cukru i bardzo dobrze się kiszą. Ostatnio lekko je zblanszowałam (kilka minut we wrzątku bez obierania, obrałam po ostudzeniu) i muszę przyznać, że metoda się sprawdziła.
A Wy - myślicie już o czymś świątecznym do jedzenia?
Występując w roli ucznia terminującego u Autorki bloga Kiszonki Tofalarii , chciałem zwrócić uwagę na tajemniczą, żółtą karteczkę przylepioną na słoju z kiszoną kapustą...
OdpowiedzUsuńProponuję mały konkurs na wskazanie jej roli (kluczowej) w procesie kiszenia.
Na karteczce pewnie jest data nastawienia kapusty na kiszonkę.Pytanie z innej beczki a raczej ze słoja -ile mam dać miodu do kiszenia buraków 1 kg?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i życzę pomyślnego kiszenia.
Około 3 łyżeczki.
UsuńBardzo fajny i przydatny blog, poniewaz wykorzystam przepisy - chce zostawic swoja wizytowke. Dziekuje!
OdpowiedzUsuńDzięki i zapraszam do korzystania!
Usuń