Byłam bardzo ciekawa, czy aromat kopru zachowa się podczas kiszenia. Pokroiłam koper na mniejsze fragmenty i ciasno upchnęłam w weku. Pozostałe miejsce dopełniłam ogórkami. Dodałam 3 liście winorośli. Zalałam solanką przygotowaną według sprawdzonej proporcji: łyżka soli na litr wody (tu było jej odpowiednio mniej).

Wrażenia:
Większość kopru pokroiłam wzdłuż włókien. Część tkanek roślinnych bardzo zmiękła, ale te grubsze pozostały twarde i łykowate. Przez to mam wrażenie, że trudniej pogryźć taki koper niż świeży. Następnym razem pokroję bulwy w poprzek włókien, dość drobno. Sam smak jest bardzo przyjemny - nuta anyżku jest nadal wyczuwalna, choć nie tak dominująca, jak w świeżym koprze. Ogórki także pyszne, mimo że ukiszone bez żadnych innych przypraw, które zwykle dodaje się do ogórków.
Właśnie niedawno zastanawiałam się czy można fenkuł ukisić -dzięki za ten post tylko koło mnie jeszcze nie widziałam kopru.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńKupiłam w supermarkecie, zwykle jest, choć czasem przywiędły.
UsuńElżusiu, podobno kisić można wszystko. Wszystko!!!
OdpowiedzUsuńJa teraz eksperymentuję z mieszankami, w różnych konfiguracjach kiszę: paprykę, ogórki, fasolkę szparagową, jabłka, liście boćwiny, kalafior, liście i kwiaty nasturcji, a do przyprawiania służą czosnek, chrzan, koper, hyzop, tymianek, estragon, nawłoć, cynamon. No i sól oczywiście :)
W kolejce czekają u mnie wpisy m.in. o papryce (super!) i fasolce szparagowej (jeszcze nie próbowałam). Do czego dodajesz nawłoć i cynamon?
UsuńNawłoć dodałam do mieszanki papryka, ogórki, kalafior, fasolka szparagowa - głównie dla ozdoby, ale i z ciekawości.
UsuńLaskę cynamonu dodałam do kiszonki z jabłek, jakoś tak mi pasowała.
Ten wpis o mieszanych kiszonkach niedługo pokaże się u mnie, będziesz mogła obejrzeć i poczytać :)
Kolega Piotrek zrobił ostatnio kiszone jabłka - antonówki, które sama mu podarowałam. Ponoć dobre, niestety nie degustowałam. Kiedyś robiliśmy kiszone jabłka z małych i kwaśnych jabłuszek, ale jakoś nie przypadły nam do gustu, może dlatego, że nawet nie były pokrojone na cząstki i nie zmiękły.
Usuń