niedziela, 12 marca 2017

Kiszony batat

Od dłuższego czasu chciałam zakisić batata. W końcu wprowadziłam ten plan w życie.
Wygląda prawie jak marchewka, prawda?
Do kiszenia dodałam 1/8 małej kiszonej cytryny - to pomysł Sahiba, by wykorzystać niesamowity aromat kiszonych cytryn, dodając je jako przyprawę do kolejnych kiszonek.

Czy udało się dodać dość niewyraźnemu w smaku batatowi trochę charakteru?


Składniki:
1 duży batat (mój miał 450 g),
1/8 małej kiszonej cytryny,
płaska łyżeczka soli.

Wykonanie:
Batata starłam na tarce o dużych oczkach, posoliłam, dodałam cytrynę pokrojoną na małe kawałeczki. Ugniotłam ręką i umieściłam w weku 0,6 litra, ubijając warstwami, tak by nie zostały żadne bąble powietrza. Zamknęłam szczelnie i odstawiłam w ciepłe miejsce na 2 dni, potem w chłodniejsze, a po około tygodniu do lodówki.

Wrażenia:
Słoik otworzyłam po 2 tygodniach. Batat ukisił się bez problemu - zrobił się bardzo kwaśny. Próbowałam go na surowo - przeszkadzał mi „mączny” sok, który puszczają bataty (podobnie jak ziemniaki starte na przykład na placki). Za to okazał się doskonałym dodatkiem do zupy jarzynowej - oczywiście w celu jej zakwaszenia. To już kolejne kiszone warzywo, które znakomicie spełnia się w tej roli. Na garnek 2,5-litrowej jarzynówki dodałam około 5 łyżek kiszonych wiórków batata, oczywiście pod koniec gotowania.

6 komentarzy:

  1. A ja mam pytanie, czy ktos kisil pokrzywy, bo sezon na mlodziukie sie zaczyna. Jako ciemnozielone same nie nadaja sie do kiszenia ale pomieszane z czyms???

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. U nas pokrzywy jeszcze nie wychodzą. Ale mam taki pomysł, żeby spróbować je zakisić na dwa sposoby. Pierwszy z parzeniem, a drugi bez. Włożyć warstwami między coś neutralnego, np. kapustę pekińską z koprem (ostatnio często taką robię). Nie za dużo, na początek dla eksperymentu dałabym proporcję 1:10.

      Usuń
    2. Na razie robię próbę: kapusta pekińska + pak choi + nasiona kopru. ;)
      I wypatruję pierwszych pokrzyw!

      Usuń
  2. Ciekawe,z kapusta. Tez mysle o kiszeniu pokrzyw.
    Od kiedy przeczytalam u Ciebie o kiszeniu kapusty pekinskiej, robie ja na okraglo. Pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pak choi polecam głównie dla konsystencji (gruba, mięsista łodyga). Bardzo się cieszę, że Cię zainspirowałam!

      Usuń
  3. Wlasnie zrobilem sweet potato fly z batata - fermentowany napoj z Gujany i przeczytalem ponownie ten wpis i cholera!!! zapomnialem wyplukac batata ze skrobii - teraz juz za pozno. Zobaczymy jak bedzie smakowac. Robie pierwszy raz.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za odwiedziny i komentarz!