niedziela, 1 stycznia 2017

Moi przyjaciele kiszą

Rzodkiewki, brukselki i pomidory Marcina S. Zdjęcie zrobione nocą, lekko nieostre. Kiedy my śpimy, bakterie mlekowe dla nas pracują. Marcin warzy też domowe piwo!
Piotrek prezentuje dynię, która wyszła bardzo dobrze, ale stała za długo i się popsuła. Bywa i tak.
A tutaj Piotrek pokazuje łagodne natto. To pierwsza próba ze sprowadzonymi zza oceanu bakteriami.

Sałatka Eli, stałej czytelniczki bloga (prywatnie to mama Sahiba). Składniki to między innymi kiszony koper włoski oraz kiszona dynia.

Jeszcze kilka tajemniczych słoików Eli, w których pracują pożyteczne bakterie. Pośrodku króluje czerwona kapusta.
Ela nastawia też mieszane kiszonki warzywne, tu: seler naciowy, papryka i koper włoski.

Krężałki biłgorajskie Eli czyli kapusta biała w większych kawałkach. Jedliśmy te krężałki w Wigilię, dostaliśmy też na wynos - to była najlepsza potrawa tych świąt!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za odwiedziny i komentarz!