W naszej spiżarni w tej chwili bogato od kiszonek. Większość dużych słojów zajęta.
Na zdjęciu od lewej:
• kiszone ogórki duże tarte (na zupy) - wykonał je Sahib,
• kapusta kiszona biała (z dodatkiem marchewki i kminku),
• kiszona marchewka po tatarsku (już nieco wyjedzona),
• kiszone ogórki w całości.
Warzywa kupujemy na targu, bezpośrednio od rolników, za niewielkie sumy. Do szatkowania kapusty - główka ważyła 4 kg i kosztowała 2 zł - użyłam miksera z tarką do szatkowania. Praca poszła migiem. Przepisy w kolejnych wpisach.
Cały czas można nabyć jeszcze świeże i dobrej jakości warzywa. Nie tylko kapustę i ogórki, ale i buraki na kwas buraczany, brukselkę, kalafiora, seler, marchew itp. Na targu znalazłam nawet zielone pomidory - które można kisić - ale w końcu nie miałam odwagi i zrobiłam z nich słodki przecier. ;)
Zachęcam Was do własnych prób, które niewiele kosztują, a przynoszą mnóstwo satysfakcji.
Ja zakisiłam czerwoną kapustę ciekawe czy się uda.W tym soku po ogórkach można zakisić brukselkę.Fajnie wygląda taka spiżarnia z kiszonkami.Pozdrawiam
OdpowiedzUsuńI jeszcze zakisiłam żurek na zalewajkę.
Na razie mam problem z kapustą, bo mi za szybko fermentuje - dałam na balkon. Dziś było w niej już takie ciśnienie, że pokrywka przy odkręcaniu strzeliła do góry. Brakuje mi kamieni do kiszenia. :(
UsuńJa swoją też dzisiaj dałam na balkon bo już się ukusiła na trzeci dzień jest gotowa.Po co Ci te kamienie?
UsuńŻeby ograniczyć dostęp powietrza do surowca. Powinien być całkowicie zanurzony w wodzie, a nie pływać po wierzchu.
Usuńpyszny jest Twój blog. bez bicia przyznaję się, że mam fazę na kiszonki i z niecierpliwością czekam na kolejne przepisy.
OdpowiedzUsuńjestem totalnie początkująca na tym kiszonkowym polu i chętnie bym się dowiedziała jak się robi kiszonki z mixu warzyw np. kapusta + marchewka + papryka +... no właśnie co? masz jakieś patenty co można łączyć z czym?
Witaj, cieszę się, że trafiają tu pasjonaci kiszenia. Nasz próby kiszenia miksów były na razie skromne. Na przykład do ogórków małosolnych wrzucaliśmy kilka kawałków marchewki albo selera. Oba warzywa wyszły fajnie, choć bez blanszowania były twarde. Kiedyś do białej kiszonej kapusty włożyliśmy kilka połówek papryki - białej, która jest dość gorzka, więc wyszła niespecjalnie. Standardowo natomiast kisimy białą kapustę ze startą na wiórki marchwią. Natomiast w książce "Kiszonki w spiżarni i na talerzu" (opisuję ją w Biblioteczce) znajduje się przepis na kilka kiszonek mieszanych. Wymienię tu kilka z nich: bakłażany szpikowane innymi warzywami (marchew, pietruszka, buraki), kiszonka z jarzyn mieszanych (kapusta, marchew, buraki, seler, pietruszka, cebula, pory - rozdrobnione), kapusta z marchwią i burakami (rozdrobnione), kapusta z marchwią, selerem, porem, fasolą szparagową, jabłkami kwaśnymi (poszatkowane). Jeszcze ich nie testowałam.
UsuńMyślę, że na początek warto dodawać do podstawowych kiszonek inne warzywa jako dodatek, w niewielkiej ilości. Jak widać swobodnie są tu łączone warzywa liściowe z korzeniowymi, a nawet z fasolką.