To efekt kilku miesięcy pracy (nie wspominając o kilkunastu latach kiszenia i zdobywania doświadczeń). Co znajdziecie w książce?
Pierwsza część to wstęp do kiszenia - od krótkiej gawędy o historii fermentacji i ich roli w kulturze po szczegółowy poradnik "jak kisić". Kto zna mój blog, nie będzie zaskoczony, że namawiam do kiszenia w wekach. Wspominam o starterach, dociskach, temperaturze, przechowywaniu i potencjalnych problemach. Starałam się odpowiedzieć na pytania pojawiające się najczęściej na różnych grupach i forach.
Druga, lwia część książki, to oczywiście przepisy. Łącznie 60 przepisów, z czego 43 przepisy na kiszonki (w tym osobny rozdział o kiszeniu grzybów) oraz 17 przepisów na rozmaite potrawy z użyciem kiszonek, od prostych sałatek po dania na ciepło i wypieki. Uporządkowałam i dopracowałam przepisy z bloga, ale jest też sporo nowości.
Ciekawi? Książka będzie miała premierę 23 lipca - idealnie, w samym środku sezonu ogórkowego. Ale już dziś można ją zamówić w przedsprzedaży:
- na stronie Wydawnictwa: link
- w Empiku: link
i w innych księgarniach internetowych.
Zapraszam i koniecznie dajcie znać, czy książka się podoba!