tag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post8956505569681329484..comments2024-03-24T06:49:37.124+01:00Comments on Kiszonki Tofalarii: Gryczane idli - czy to jeszcze idli?Tofalariahttp://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-55742557690230686672016-12-23T22:06:00.938+01:002016-12-23T22:06:00.938+01:00Dziekuje za info i zycze wesolych Swiat.Dziekuje za info i zycze wesolych Swiat.violcio11https://www.blogger.com/profile/04507360449021334181noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-43004029313443039502016-12-23T16:54:00.275+01:002016-12-23T16:54:00.275+01:00Staram się moczyć w docelowej ilości wody, tj. tak...Staram się moczyć w docelowej ilości wody, tj. takiej by jej poziom był o ok. 1 cm powyżej kaszy. I już nie odlewam. Jeśli wody jest więcej, to oczywiście można odlać, tylko zawsze mi szkoda tych bakterii, które już zdążyły się tam namnożyć. <br />Ogólnie: jeśli ciasto będzie zbyt gęste, to zrobi się chlebek-ulepek. Z rzadszego ciasta wychodzi pulchne, napowietrzone idli.Tofalariahttps://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-19280788655364251052016-12-23T16:46:45.354+01:002016-12-23T16:46:45.354+01:00Czy odlewasz wode Po namoczeniu , czy miksujesz ra...Czy odlewasz wode Po namoczeniu , czy miksujesz razem z ta Woda w ktorej moczyla sie kasza z soczewica?<br />violcio11https://www.blogger.com/profile/04507360449021334181noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-64158788624851393272016-12-18T20:07:37.795+01:002016-12-18T20:07:37.795+01:00Placek z podobnego ciasta opisałam tutaj: http://k...Placek z podobnego ciasta opisałam tutaj: http://kiszonki.blogspot.com/2016/08/placek-z-niepalonej-fermentowanej-kaszy.html<br />Robię go często, różnica to brak soczewicy i dodatek oliwy oraz suszonych pomidorów. Myślę, że można dowolnie eksperymentować z proporcjami składników, zresztą ten placek nigdy nie wyszedł mi dwa razy taki sam. Z soczewicą wyjdzie na pewno. Ważne tylko, żeby nie był za gruby, 1-1,5 cm to najlepsza grubość. Można też na nim (po podpieczeniu) robić bezglutenową pizzę.Tofalariahttps://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-28931102728539583122016-12-18T19:59:26.191+01:002016-12-18T19:59:26.191+01:00Ciekawe jak takie ciasto wyszłoby upieczone ,taki ...Ciekawe jak takie ciasto wyszłoby upieczone ,taki gryczano -soczewicowy chleb.<br />Pozdrawiam.Elżusiahttps://www.blogger.com/profile/17013568045092818239noreply@blogger.com