tag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post5965828567261320369..comments2024-03-24T06:49:37.124+01:00Comments on Kiszonki Tofalarii: Kiszony kalafior - różyczkiTofalariahttp://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comBlogger4125tag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-61405372560511630102014-06-09T14:17:36.145+02:002014-06-09T14:17:36.145+02:00Nie próbowałam bez zakwaszania ani z sokiem cytryn...Nie próbowałam bez zakwaszania ani z sokiem cytryny. Ale myślę, że kalafior zawiera wystarczająco dużo cukrów (3-4%, wartość porównywalna z białą kapustą), że można próbować bez zakwaszania. Jeśli będzie dużo samej zalewy w stosunku do kalafiora, można dodać trochę cukru jako pożywkę dla bakterii mlekowych. Warto tylko zadbać o odpowiednią temperaturę - dla bakterii mlekowych optimum to 18-20°. Zakwaszenie cytryną różni się od zaszczepienia aktywnymi bakteriami mlekowymi (sok z cytryny ich nie zawiera). Podejrzewam jednak, że może stworzyć od razu na starcie odpowiednie pH dla nich.<br />W wysokich temperaturach istnieje ryzyko pójścia fermentacji w złym kierunku - np. fermentacja masłowa (25°) albo octowa (30°).<br />Kiszenie wydaje się proste - odpowiednie pH, zawartość cukru i temperatura. Jednak jak przy każdym produkcie z aktywną florą bakteryjną jest jednak sporo niewiadomych. Na szczęście surowiec jest przeważnie niedrogi, a ryzyko akceptowalne.Tofalariahttps://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-73790993864670760422014-06-09T13:47:13.867+02:002014-06-09T13:47:13.867+02:00Czy bez zakwaszania ukisi się ? Może dodać trochę ...Czy bez zakwaszania ukisi się ? Może dodać trochę soku z cytryny ?<br />Bardzo ładny ten różowy kalafior!<br />Czy kisiłaś już rzodkiewki?<br />Pozdrawiam.Elżusiahttps://www.blogger.com/profile/17013568045092818239noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-76562554838077397922014-06-09T02:01:12.559+02:002014-06-09T02:01:12.559+02:00Dobrze, będziemy eksperymentować.Dobrze, będziemy eksperymentować.Tofalariahttps://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-24514089273444187852014-06-06T22:47:46.255+02:002014-06-06T22:47:46.255+02:00Jako główny tester tego kulinarnego eksperymentu, ...Jako główny tester tego kulinarnego eksperymentu, wnioskuję o dodanie do jego kolejnej edycji ząbku czosnku i może kopru. Innymi słowy zaryzykowałbym wykonanie kiszonki zbliżonej do ogórków małosolnych. Kiszone kalafiory były smaczne, choć jak na klasyczną kiszonkę dość delikatne.kliszhttps://www.blogger.com/profile/03583864713398290106noreply@blogger.com