tag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post5214018125610683065..comments2024-03-24T06:49:37.124+01:00Comments on Kiszonki Tofalarii: Kiszone grzyby: prawdziwki, koźlarze, podgrzybki...Tofalariahttp://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comBlogger2125tag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-28843353717958727952018-01-23T12:26:31.236+01:002018-01-23T12:26:31.236+01:00Dziękuję za przepis. W tej chwili mam nastawione k...Dziękuję za przepis. W tej chwili mam nastawione kiszone pieczarki z marchewką i koprem, tradycyjne. Przepis niedługo będzie na blogu. Kisiłam też pieczarki w stylu kimchi, wyszły fantastyczne. Przepis: „Kimchi z pieczarek”<br />Co do procesu, to nie mam potrzeby zalewania olejem - kiszę w weku.Tofalariahttps://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-69539188559155032962018-01-23T07:38:18.474+01:002018-01-23T07:38:18.474+01:00Kiszone pieczarki
1 kg oczyszczonych kapeluszy pie...Kiszone pieczarki<br />1 kg oczyszczonych kapeluszy pieczarek (ew. borowików lub kozaków)<br />4 dkg soli<br />2 łyżeczki cukru<br />3 listki laurowe<br />10 dkg cebuli<br />1/2 łyżeczki zmielonego pieprzu<br />Kapelusze umyć, osączyć i włożyć do wrzącej wody z dodatkiem soli (1 dkg na litr wody). Utrzymywać w stanie wrzenia przez 5 minut, odcedzić, starannie osączyć,ostudzić.<br />Sól wymieszać z cukrem i pieprzem; listki laurowe rozkruszyć, cebulę obrać, opłukać, pokrajać w krążki, podzielić na "obręcze". W wyparzonym lub wygotowanym naczyniu układać warstwami kapelusze grzybów, przesypując cebulą i przygotowanymi przyprawami.Pojemnik powinien być dokładnie napełniony grzybami, które po osoleniu skurczą się i opadną. powierzchnię grzybów przykryć wygotowanym krążkiem lub spodkiem obciążonym ciężarkiem, pozostawić w temperaturze pokojowej.<br />Gdy skończy się okres burzliwej fermentacji, zalać powierzchnię grzybów olejem. Opakować pojemnik i umieścić w zimniej piwnicy.Beatahttps://www.blogger.com/profile/06590241715736330165noreply@blogger.com