tag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post3673003023714429337..comments2024-03-24T06:49:37.124+01:00Comments on Kiszonki Tofalarii: Kwasy: buraczany, selerowy, pomarańczowy...Tofalariahttp://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comBlogger8125tag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-20785304476113802142017-10-31T18:27:01.749+01:002017-10-31T18:27:01.749+01:00Wydaje mi się, że to kwestia miodu. Tak czy siak, ...Wydaje mi się, że to kwestia miodu. Tak czy siak, napój wyszedł pyszny, niezależnie od konsystencji. A pomarańcza rewelacyjnie ożywia smak kiszonki. Muszę coś jeszcze pokombinować z cytrusami. Wielkie dzięki za inspiracje! :)rachelahttps://www.blogger.com/profile/06081268755515650150noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-64952312947238101512017-10-30T22:46:21.655+01:002017-10-30T22:46:21.655+01:00Gratuluję udanego eksperymentu. Co do gęstości - n...Gratuluję udanego eksperymentu. Co do gęstości - nie mam pojęcia - może któryś składnik się rozpadł i zagęścił solankę?Tofalariahttps://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-28491790663924269102017-10-27T22:12:28.899+02:002017-10-27T22:12:28.899+02:00Smak wyszedł rewelacyjny- taki grzaniec bez procen...Smak wyszedł rewelacyjny- taki grzaniec bez procentów (kisiłam wariant: burak, pomarańcza, cynamon, goździki, imbir, miód). Natomiast zdziwiła mnie gęstość zakwasu, barszcze kiszone przeze mnie do tej pory były dużo rzadsze. Nie wiem, czy to kwestia wecka czy składu. Mam też mój klasyczny zakwas z czosnkiem, w szczelnie zamkniętym słoiku. Zobaczę za parę dni, jaki ten barszcz wyjdzie.rachelahttps://www.blogger.com/profile/06081268755515650150noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-8697863033274360002017-10-24T22:08:00.034+02:002017-10-24T22:08:00.034+02:00Moje słoiki mają litr (rzeczywiście nie podałam ob...Moje słoiki mają litr (rzeczywiście nie podałam objętości, wydawała mi się oczywista, a przecież na foto nie widać skali...). Jeśli dajesz kiszonce dostęp powietrza, a dodatkowo mieszasz, to mogłyby działać drożdże - chociaż nie przy tym stężeniu soli. Fermentację w stronę drożdżową opisałam tutaj: http://kiszonki.blogspot.com/2017/06/kwas-truskawkowy.htmlTofalariahttps://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-31429232942505098802017-10-24T11:26:57.859+02:002017-10-24T11:26:57.859+02:00A jaką pojemność mają Twoje słoiki? Przyjęłam, że ...A jaką pojemność mają Twoje słoiki? Przyjęłam, że są litrowe, i do swojego zakwasu z burakiem i pomarańczą wsypałam 1,5 łyżki soli. Zdjęłam białe błonki z cząstek pomarańczy, dorzuciłam przypraw korzennych i czekam.<br /> Nigdy nie robiłam kiszonek zamykanych. Zawsze pod niedokręconą zakrętką. I mieszałam dwa razy na dzień. Twoja wersja jest zdecydowanie mniej czasochłonna.rachelahttps://www.blogger.com/profile/06081268755515650150noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-46775642585298309692017-02-02T00:34:00.723+01:002017-02-02T00:34:00.723+01:00Jak narazie jest bardzo funky. Jak kisisz buraki n...Jak narazie jest bardzo funky. Jak kisisz buraki nie ma tyle babelkow co 2.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02256016632464406385noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-2401864165192953762017-01-31T11:53:31.793+01:002017-01-31T11:53:31.793+01:00Nie jestem wielką fanką pasternaku, wolę pietruszk...Nie jestem wielką fanką pasternaku, wolę pietruszkę, ale w postaci kiszonej jest naprawdę akceptowalny. Podziel się proszę wrażeniami, jak już ukisisz.Tofalariahttps://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-66803141502437580782017-01-30T22:48:24.864+01:002017-01-30T22:48:24.864+01:00OK. Przekonalas mnie do zrobienia kwasu z pasterna...OK. Przekonalas mnie do zrobienia kwasu z pasternaka i selara. Zobaczymy ;-)Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/02256016632464406385noreply@blogger.com