tag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post1785828706308896897..comments2024-03-24T06:49:37.124+01:00Comments on Kiszonki Tofalarii: Kiszony seler i kiszona pietruszkaTofalariahttp://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comBlogger5125tag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-7609618993434576882021-03-14T13:33:47.698+01:002021-03-14T13:33:47.698+01:00Kiszenie jest to fermentacja beztlenowa. Dostęp tl...Kiszenie jest to fermentacja beztlenowa. Dostęp tlenu to narażenie substratu na rozwój pleśni oraz nadmiernego wzrostu drożdży. W wekach można nastawiać kiszonki zarówno na krótkie, jak i długie przechowywanie. Jest to metoda pewna i bezpieczna dla zdrowia, ponieważ pleśnie (nie zawsze od razu widoczne gołym okiem) są toksyczne. Odkryty nastaw naraża "kiszonkę" na kontakt z zarodnikami grzybów z powietrza, a także kurzem, drobnoustrojami itd. W niedługim czasie (zależnym od temperatury) na powierzchni pojawia się najpierw kożuch fermentacyjny (efekt działania drożdży kożuchujących), a następnie na kożuchu zagnieżdża się pleśń. Oczywiście każdy ma wybór, jak przygotowuje swoje przetwory.Tofalariahttps://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-15790591301933533802021-03-14T12:55:11.954+01:002021-03-14T12:55:11.954+01:00Przepraszam bardzo jak to wekować, co to za herezj...Przepraszam bardzo jak to wekować, co to za herezja?! Wekujemy kieszonki, które chcemy przechowywać długo, kilka miesięcy. Natomiast kieszonka, którą mamy zamiar wszamać zaraz po ukiszeniu absolutnie nie musi być szczelnie zamknięta. Kto zamyka szczelnie kamionkę z ogórkami nastawionym na małosolne albo słój z mąką na żurek czy z buraczkami na zakwas na barszcz czy sok do wypicia za powiedzmy tydzień. A kapusta kiszona, która stała u naszych babć w piwnicy całą zimę? Nikt jej w beczce szczelnie nie zamykał. Po prostu kieszonka musi być ułożona, dociśnięta tak by warzywa nie wystawały ponad wodę i lekko czymś przykryta z dostępem powietrza tak by nie dostały się do niej zanieczyszczenia czy owady.Anonymoushttps://www.blogger.com/profile/07907548887568933282noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-3349839395465293132020-01-02T17:24:16.070+01:002020-01-02T17:24:16.070+01:00Tak, kiszenie jest procesem beztlenowym.Tak, kiszenie jest procesem beztlenowym.Tofalariahttps://www.blogger.com/profile/08377930356886545796noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-90695806575835372552019-12-28T23:55:59.143+01:002019-12-28T23:55:59.143+01:00Czy słoik powinien być zamknięty?Czy słoik powinien być zamknięty?Anna B.https://www.blogger.com/profile/06842638665778535818noreply@blogger.comtag:blogger.com,1999:blog-3081865828859309534.post-37840552708286017092016-10-22T10:20:06.825+02:002016-10-22T10:20:06.825+02:00Pychooota :)Pychooota :)Margotka https://www.blogger.com/profile/10585621856438886336noreply@blogger.com